Eko Energi  Experten

Braskaminer

Pelletskaminer

Spisar

Insatser

Stålskorsten

Pelletsbrännare

Solfångarsystem

Vattenburen värme

Installation

Rådgivning

Kontakta oss

Karta till butik

Lasta ner brochyrer

Installera en pelletsbrännare i din ved eller oljepanna och sänk kostnaderna och redusera arbetet. Hög verkningsgrad, driftssäker och lätt att installera själv.

Våra brännare är svensktillverkade och designade för att du på ett enkelt sätt skall kunna installera den på egen hand.

Att börja använda Pelletsbrännare kommer att ge dig en bekvämare vardag. Det enda som egentligen krävs är att du tittar till och rengör pannan och brännaren. En bekväm arbetsinsats som ger mycket tillbaka ekonomiskt.

Vi ger er självklart råd och tips på hur ni skall gå till väga.

Kontakta oss för en offert.

Tänk på miljön, installera pelletsbrännare!

 

Varmt välkommen till ett samtal om hur Ni kan spara på el!

 

 

 

 

                                        

 

 

Effecta PellX
Pelletseldning har under många år varit ett av de dominerande energislagen i Sverige. Svensk teknik ligger i frontlinjen vad gäller prestanda och funktion. Vi på effecta erbjuder dig några av marknadens mest genomtänkta och beprövade värmelösningar. Våra produkter är till större delen självsotande och kräver minimalt med tillsyn. Kanske bara någon timme per eldningssäsong. Effecta har under många år erbjudit dig som villaägare pannor och systemlösningar med maximal komfort och funktion. Vårt senaste tillskott i sortimentet är PellX pelletsbrännare. 

Brännaren
PellX brännaren är utvecklad och tillverkad i Sverge, materialval är givetvis värmebeständiga rostfria material för lång livslängd och låga driftskostnader. Att den är P-märkt garanterar dig som användare en driftsäker och användarsäker produkt då den uppfyller regler enl. SPCR 0028.
PellX är dessutom  motsatt många andra en produkt med få rörliga delar. Detta är ytterligare en viktig del för att du som användare skall få ett tryggt värmesystem som håller länge med minimala servicekostnader.


Funktionen
Förbränningen är miljövänlig, effektiv och sköts helt automatiskt. En matarskruv dosserar pelletsen, vilken antänds med ett tändelement. Förbränningen styrs sedan av matarskruven och en förbränningsfläkt. Pannan tar emot energinvilken värmer huset och varmvattnet. Brännarens givare känner vattentemperaturen i pannan vilken startar och stoppar brännaren efter husets energibehov.

Säkerhet
Alla Effectas produkter håller högsta säkerhet. Genom P-märkningen får du en garanti för att produkten uppfyller dekrav som SP kräver för en säker produkt, t.ex. värmesäkring, värmeslang och CE-märkning.

Effecta PellX  
   
Max effekt (kW) 20 / 35
Verkningsgrad (%) 94 / 94
Elanslutning (VAC) 230
Behov förbränningsluft (m3/h) 40/70
Elförbrukning drift (W) 40/50

Vikt (kg)

14/15
   
(Effecta lämnar 2 års garanti.)

 

Om pelletseldning

För många är kostnaden för att använda pellets och pelletsbrännare en viktig fråga när man byter från fossila bränslen till biobränslen. Tekniken som används vid pelletseldning och det låga priset på bränsle gör att hushåll kan upp emot halvera sina uppvärmningskostnader.

Vad är Pellets?

Pellets är ett biobränsle som ingår i naturens kretslopp. Råvaran kommer främst från skogen. Den förnyas ständigt genom årlig tillväxt. Veden är lagrad solenergi genom fotosyntesen. Den del av trädet som tas tillvara i pelletsfabriken är i huvudsak såg-, kutter- och hyvelspån från sågverk, hyvleri och träindustri.

Värmevärdet för pellets är ca 4,8 kWh/kg. Densiteten ligger på mellan 550-700 kg/m3. Fukthalten i pelletsen ligger mellan 5-10 %.

Priset på pellets varierar mellan 1,30kr och 2,00kr per kg. Det lägsta priset får man vid bulkleveranser och det dyraste är småsäckar.

Med ett pelletspris på 1,70 kr/kg och ett energiinnehåll på 4,8 kWh/kg blir energikostnaden ca 35 öre per kWh.

Miljöeffekter

Förbränning av fossila bränslen är i allmänhet sämre för miljön än eldning av biobränslen. Genom att förbränna biobränslen som ved, pellets osv. ökar inte halten av koldioxid i vår atmosfär. Det beror på att de levande växternas gröna massa kan ta hand om de kolatomer som frigörs.

Förvaring

Hanteringen av pellets skall vara bekväm, men förutsättningarna varierar, och därför även sättet det skall gå till.

Pellets finns i flera diametrar, 6-8mm är vanligast, men även andra diametrar förekommer på marknaden. Det finns både små och stora säckar, de stora kan väga 500-700kg och är bra att komma igång med, och sedan finns det små säckar på 16-25kg.

Ett alternativ till säckarna kan vara att lägga en pressening på botten av släpvagnen och sedan fylla upp med pellets, det går då lättare att lasta ur, men som sagt, förutsättningar varierar.

För att få en bekväm förvaring och hantering så är ett större förråd att föredra, bygg gärna till så att man får plats med en hel årsförbrukning av pellets, något som låter mycket mer än det i verkligheten är. Att göra sina inköp på sommaren eller hösten är också en bra idé, det kan också vara bra (och billigare) att köpa bulk.

IE 6]> <![endif]-->

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eko Energi Experten, Aplagården, Velinga, 52292 Tidaholm, Tel.: 0707-104092, Öppet Mån. - Fre.- 10-19, Lör. och Sön.: 11-14